Szakosztályaink életéből

Nyílt túra 2020.04.18-án a Középső Mecsekben: Égervölgy- Jakab-hegy

Szeretettel hívunk, és várunk minden túrázni kedvelő túratársunkat a Középső-Mecsek természetvédelmi területére, az Éger-völgybe, és a Jakab-hegy szépséges vidékére.  Jelentkezési határidő 2020. március 10. További tudnivalók a csatolmányban.

MIKULÁS TÚRA 2019. december 8.

Az idén is sok szeretettel várunk mindenkit, a több éve megrendezésre kerülő hagyományos Mikulás túránkon, melyet ezúttal az Öttömös környéki erdőben rendezünk meg december 8-án vasárnap. Jelentkezési határidő december 2. További részletek a csatolmányban olvashatók.

VII. CSMTT - 2019. október 19. szombat

A CSMTSZ 2019. október 19-én Mindszenten tartja meg a hetedik megyei természetbarát találkozót, melyre minden érdeklődőt szeretettel vár az Elnökség.

Program:
10:30 - 11:00: gyülekező a mindszenti Keller Lajos Városi Könyvtár és Kulturális Központ épületében. A résztvevőket fogadja a találkozó háziasszonya: Kovács Ildikó. A művelődési központ bemutatása: kilátás a tetőről, Mozimúzeum.
11:00 - 13:00: játékos akadályverseny (3-5 fős csapatok részére, QR kód olvasásra képes mobiltelefon legalább 1 legyen minden csapatnál)
13:00 - 14:30: ebéd a Birka csárdában, közben a 2019. évi MTSZ útjelzés festési pályázatban részt vett önkéntesek elismerése.
14:30 - 17:30: "Tök Jó Délután" - töksütés, kézműves programok, stb. A Művelődési Központ munkatársainak szervezésében a múzeumkertben.

Részvételi díj: 1200 Ft (CSMTSZ tagoknak: 1000 Ft), mely magába foglalja az ebéd költségét is.

Utazás a találkozó helszínére és vissza: egyénileg.

Jelentkezés: A CSMTSZ hivatali helyiségében személyesen a részvételi díj befizetésével 2019.10.16-án irodazárásig. A részvételi díj átutalással is befizethető a CSMTSZ bankszámlájára. Ez esetben a jelentkezéskor kérjük elhozni az átutalási bizonylatot.

További információ kérhető a CSMTSZ telefonszámán: +36-20-380-9952, emailben: toboz@csmtsz.hu, vagy személyesen a CSMTSZ hivatali helyiségében.

Minden érdeklődőt szeretettel vár a CSMTSZ Elnöksége.

Nyílt túra 2019.05.25-én a Középső Mecsekben: Mánfa és Melegmányi-völgy

A Csongrád Megyei Természetbarát Szövetség  egy napos nyílt túrát szervez a Középső Mecsekben. Utazás különjáratú autóbusszal 2019.05.25-én szombaton. 

Mánfa és a Melegmányi-völgy Baranya megyében, Pécs és Komló között található. Mánfa Árpádkori templomáról híres. A tőle délre található Melegmányi-völgy és környéke természetvédelmi terület, melynek területén kb. 10 km-es túrát teszünk.

Jelentkezési határidő: április 16. kedd éjfélig, de a buszt a jelentkezés sorrendjében töltjük fel, mely a jelentkezési határidő előtt is megtelhet.

A részletes kiírás, és a jelentkezés módja a csatolmányban olvasható.

Szeretettel várjuk a túrázást kedvelőket!


XXII. Petres-79 Kerékpáros Teljesítménytúra (2019.04.07.)

Crocus Természetbarát Kör és a Csongrád Megyei Természetbarát Szövetség 2019. április 7-én (vasárnap) rendezi meg a huszonkettedik "Petres-79" kerékpáros teljesítménytúrát.

Útvonal:
Szeged - Tápé - Algyő - Petres - Dóc - Sándorfalva - Szeged

Várható időjárás:
Napos idő. 
Hőmérséklet: 10 °C (rajt), 24 °C (cél)
Szél: D 12-14 km/h (akár 32-37 km/h-s lökésekkel, ami visszaútban kemény szembeszelet jelent)

Az útról 2014-ben a szabadkai bringások videót is készítettek: itt látható.   

 

Szeged városismereti verseny - 2018. április 15. (vasárnap)

Tisztelt Érdeklődők!

Az NKM Elektromos SE (korábban DÉMÁSZ SE) természetjárói 2018. április 15-én ismét megrendezik a Szeged városának érdekességeinek bemutatását szolgáló vetélkedőjüket, melyre szeretettel várnak minden érdeklődőt.

A verseny célja:
A Szegeden élők sem gondolják mennyi jelentős történelmi, kulturális és építészeti emlék között telnek a napjaik. Ezt szeretnénk egy kicsit megvilágítani könnyed, játékos formában.

Vasárnap (December 10) 20 óráig lehet még kedvezményes áron turistatérképet rendelni.

A szokásos karácsonyi kedvezményes térkép vásárlási akció még vasárnap estig ad lehetőséget az érdeklődőknek. Eddig elég szerény az érdeklődés, pedig egyetlen térképen 400 forintot spórolhattok!

Még van 1 napotok. Ha mégis csatlakoztok a vásárlókhoz, akkor azt a lista leadásával a kovacsbalazsster@gmail.com drótposta címen tehetitek meg.

Kovács Balázs

Zarándoklat Pusztaszer - Pálosszentkút 2017. június 24.

Gyalogos zarándoklat Pálosszentkútra (2017. június 24) Részletes túraismertető Készítette: Rácz Róbert

Idén hatodik alkalommal kerül megrendezésre a Pusztaszer Község Önkormányzata és a Pusztaszeri Lovas Közhasznú Egyesület által szervezett pálosszentkúti lovas zarándoklat.

A zarándoklat célja felhívni az egyházi vezetők és a társadalom figyelmét arra a szomorú tényre, hogy Pusztaszer Csongrád megye egyetlen önálló települése, ahol ezidáig nem épült templom. Kifejezni vágyunkat arra, hogy településünkön a közeljövőben templom építtessék, ahol a katolikus egyház hívei méltóbb helyen és egyre nagyobb számban tehessenek tanúbizonyságot hitükről, hogy a templom által még összetartóbb közösséggé alakuljon falunk lakossága. Ehhez a szép és nemes hagyományhoz csatlakoznak a Pusztaszeri Homoktaposók.

Ezért a lovas rendezvénnyel párhuzamosan idén is megrendezzük gyalogos zarándoklatunkat, amelyre minden érdeklődőt szeretettel várunk!

A túra időpontja és helyszíne: Gyülekező június 24-én 6 órától Pusztaszeren a Köztársaság térnél lévő parkban. A park a település központjában a Talléros Vendéglővel szemben található. A túra rövid ismertetését követően a zarándokok 6:30-kor indulnak Pálosszentkútra.

A túra útvonala: A zarándokok két különböző hosszúságú túra közül választhatnak. Mindkét túra útvonalának első szakasza Pálosszentkútig azonos, a hagyományos zarándoklat ott véget is ér. Az igazi kihívásokat kedvelő túrázóknak lehetőségük lesz a zarándoklat „extra” távjának teljesítésére; mely során Csengele érintésével a visszautat is gyalogosan tesszük meg. Hagyományos zarándoklat: Útvonala: Pusztaszer – Lehegő-düllő – Petőfiszállás – Pálosszentkút Hossza: 18 km Előre láthatóan 11 órakor, a lovas zarándokokkal közel azonos időben érkezünk meg Pálosszentkútra. Zarándoklat „Extra”: Útvonala: Pusztaszer – Lehegő-düllő – Petőfiszállás – Pálosszentkút – Csengele – Pusztaszer Hossza: 45 km Előre láthatóan 21 óra körül érkezünk vissza Pusztaszerre.

A zarándoklat útvonalának részletes térképe a következő hivatkozásra kattintva megtekinthető: http://turistautak.openstreetmap.hu/mentettutv-1495268410

Túravezető: Rácz Róbert A zarándoklat programja: 6:00-6:30 : Gyülekező a Köztársaság téren. 6:30 : A túra rövid ismertetését követően indulás Pálosszentkútra. 8:30-9:00 : Pihenő és reggeli (kemencében sült kenyérlángos) a Kiss Tanyánál. A helyszínen büfé is a rendelkezésünkre áll. 11:00 : Érkezés Pálosszentkútra. 12:00 : Ebéd (marhapörkölt sós burgonyával, savanyúság) 12:30: Szent mise a szentkúti templomban. 14:00 : Az „extra” táv résztvevőinek indulása. 17:30-18:00 : Pihenő Csengelén. 18:30 : Az árpád-kori templomrom megtekintése. 21:00 : Érkezés Pusztaszerre. Hajnalig tartó lovas bál a Pálya Sörözőnél. :)

Részvételi díj: A rendezvény minden résztvevő számára ingyenes. Jelentkezés a túrára: A túrán való részvételhez előzetes regisztráció szükséges, melyet június 14-ig megtehet a „Pusztaszeri Homoktaposók TE” facebook-oldalán, a phte@freemail.hu e-mail címen, illetve a túravezetőnél a 70/516-5529 telefonszámon. A regisztrációnak tartalmazni kell a jelentkező nevét, lakhelyét és elérhetőségét! Az előzetesen nem regisztrált résztvevőknek ebédet nem tudunk biztosítani.

Felszerelés: A várható meleg időjárásra, és a gyakran nyílt terepre való tekintettel vékony, jól szellőző túraruházat és fejfedő viselése, valamint napvédő szerek használata javasolt. Csapadékos időjárás esetén hozz magaddal esőkabátot is! A túra során több helyen is lesz lehetőségünk az ivóvíz készletek feltöltésére, ennek ellenére mindenki hozzon magával megfelelő mennyiségű (min 1,5 liter) folyadékot, továbbá némi ételt (szendvics, édesség, gyümölcs)! A zarándoklat útvonala túlnyomó részt alig járt, homokos földutakon halad; de a néhány kilométernyi aszfaltozott szakaszon, amelyet érinteni fogunk a láthatósági mellény használata kötelező! Az evőeszközökről mindenki maga gondoskodik.

Vasúti és autóbusz menetrendek: Autóbusz indul Szegedről (autóbusz-állomás) Pusztaszerre: 5:20 (6:10-kor érkezik Pusztaszerre) Vonatok indulnak Petőfiszállásról Szeged irányába: 14:48 (közvetlen járat Szegedre) Vonatok indulnak Petőfiszállásról Kiskunfélegyháza irányába: 16:11 (16:30-kor átszállási lehetőség Szeged felé) 17:11 (17:30-kor átszállási lehetőség Szeged felé) Sajnos az „extra” táv beérkezése után Pusztaszerről már nem indulnak buszjáratok. Azokat a túratársainkat, akik igénylik, és a túrára való jelentkezéskor előre jelzik, személyautóval átszállítjuk Kistelekre, ahonnan 21:30-kor indul autóbusz Szegedre. Hasznos tanács: Amennyiben gépkocsival jönnél Pusztaszerre, és „csak” Pálosszentkútig túráznál; akkor célszerű, ha reggel Kisteleken teszed le az autót, és onnan az 5:55-kor induló autóbusszal utazol át Pusztaszerre. Így a zarándoklat befejeztével egyszerűbben és gyorsabban juthatsz vissza a gépkocsidhoz. Ha baj lenne (de nem lesz).

Orvosi ügyeletek: Kistelek Kiskunfélegyháza Kossuth u. 17. (mentőállomás) Kossuth u. 10. 06 62/433-104 06 76/801-663

A rendezvénnyel kapcsolatban további információkat kaphat a „Pusztaszeri Homoktaposók TE” és a „Pusztaszer Község Önkormányzata” facebook oldalakról, valamint személyesen a túravezetőtől a 70/516-5529 telefonszámon. Minden résztvevőnek jó időt és kellemes kikapcsolódást kíván a túravezető és a Pusztaszeri Homoktaposók

Pusztaszeri poroszkálás pénteken. 2017. április 14.

A Pusztaszeri Homoktaposók TE sok szeretettel várja az érdeklődőket nagypénteki túráján, ahol a településük  környékén található kevéssé ismert érdekességeket fogják megmutatni a jelenlévőknek.

Aggtelek, Szádelői-völgy, Kassa - 2017. május 27-31.

Túra a Felvidéken

Indulás: május 27-én, szombaton 7.00-kor .a szegedi TESCO Nagyáruház parkolójából 

Szállás Szalonnán a Tópart vendégházban.

1. nap: A szállás elfoglalása, a környék felderítése.

2. nap: Busszal Szlovákiába, Szádelő településre. Felső parkoló. Végig a Szádelői-völgyön, pihenő a menedékháznál, majd rövid kapaszkodóval felmegyünk a fensíkra. Megnézzük Tarna várát. Szerpentinen lemegyünk Tarnára a parkolóba ahol találkozunk a buszunkkal. Táv kb. 13 kilométer, szint kb. 250 méter le és fel egyaránt.

Tartalom átvétel
sfy39587f04