Oktatás

Csillagászat

Kedves Nebulók! (és esetleges Érdeklődők!)

A túravezetői tanfolyamnak a csillagászat nem hangsúlyos része. Többnyire az ezzel kapcsolatos egyetlen kérdés a dolgozatban a Sarkcsillag fellelésére korlátozódik. De ki tudja, hátha ez az eszetendő lesz az amikor mégsem így lesz?

Szóval olvassátok el ezt a pár oldalt, talán nem lesz haszon nélküli!

GPS a természetjárásban - továbbképzés túravezetőknek Csongrád megyében

A modern helymeghatározó készülékek, az úgynevezett GPS-ek egyre szélesebb körben ismertek és használtak. Nevüket az angol Global Positioning System szavak kezdőbetűiből nyerték, ami magyarul globális helymeghatározó rendszert jelent. Bár manapság még elsősorban az autós navigációra használatosak, praktikumuk és kiváló használati értékük miatt napról napra törnek előre a természetjárásban is. 

A Csongrád Megyei Természetbarát Szövetség elnöksége ezért 2010. december 4-én, szombaton továbbképző tanfolyamot szervezett túravezetői számára, melynek témájául a GPS természetjárásban betöltött szerepét választotta. 

Művészettörténeti sorozat

A túravezetők képzésén látott bemutatók. A művészettörténeti sorozat letöltése igen hosszú időbe telhet! A hét részből álló sorozat részenként tölthető le. Kattints a megfelelő sorszámra!

Informatika a természetjárásban

A csatolt dokumentum a 2009/2010-es tanév túravezetői tanfolyamán elhangzott előadás anyaga.

Túraszervezés

Az előadásomon használt pp, hátha használ! Letölthető itt!

Turista történelem

Kedves Olvasó! Talán nincs arra lehetőséged, hogy elmélyedj ennek a érdekes és szerteágazó történetnek részleteiben. Az is lehet, hogy nem férsz hozzá a túravezetők tankönyvéhez, ami viszonylag sokat ír a témáról. De azért pár dolgot szeretnél tudni erről a kérdésről. Ezért itt közzétesszük annak a 2008. évi előadásomnak a vázlatát, ami a Szegedi Kávéházi Esték programján szerepelt, és tartalmaz néhány adatot erről a dologról. Talán nem érdektelen belepillantani.
(Kovács Balázs)
 

Gyakorló kérdések az írásbeli vizsgához/45 kérdéses teljes anyag

Ha ellenőrizni akarod a tudásod, ime itt vannak a 2003. évi írásbeli vizsga kérdései. Ha kitöltve elküldöd szívesen kijavítom.

 

A földtörténettel és a geológiával kapcsolatos ellenőrző kérdések

Az élettelen természet látványos megnyilvánulásai azok a domborzati elemek, melyek az elmúlt évmilliók történéseit örzik. Egy történelem könyvön járunk, ami számtalan érdekességet rejt, csak tudni kell olvasni. Néhány kérdés annak ellenőrzésére, hogy tanuljátok-e már ezt az ABC-t.?

Növénytan I., és II.

Fejes Ádám "tanár bácsi" jóvoltából egy hasznos könyvecskét kaptunk az erdőn, mezőn való túrázáshoz. Segítségével megismernetjük a legfontosabb fás szárú növényeket, s így a flóra legterebélyesebb megjelenítői jó ismerőseink lehetenek. De van benne rendszertani rész, pár szó a fontosabb gombákról és a gyógynövényekről valamint a növényhatározásról is. A csatolt két melléklet fontos tudás hordozója, megismerése fontos és ajánlott.

Tartalom átvétel
sfy39587f04