TOBOZ kulcsosház - Kisírtáspuszta, Nagybörzsöny

Kulcsosházunk Kisirtáspusztán, a Börzsöny hegység egyik legszebb helyén, három völgy találkozásánál, a Hosszú-völgyi patak partján, több turistaút csomópontjában az idén 50. éve áll a szervezett természetjárók és a pihenésre vágyók szolgálatában. Kisirtáspuszta nem önálló település, közigazgatásilag az innen 4 km-re fekvő Nagybörzsönyhöz tartozik. Nevezetessége, hogy itt található a Nagybörzsöny - Nagyirtás (- Márianosztra - Szob) kisvasút csúcsfordítója, mely ipartörténeti emlék.
 

SZÁLLÁSDÍJAK:

 
1 éjszakára
legalább 2 éjszakára, éjszakánként
Szállásdíj általában 2500 Ft 2300 Ft
MTSZ tag: 2300 Ft 2100 Ft
CSMTSZ tag (*): 1800 Ft 1600 Ft
Sátorozás díja (**) 750 Ft 750 Ft


(*) Az adott évben érvényes CSMTSZ tagság esetén vehető igénybe.

(**) Egyidőben legfeljebb 10 fő és maximum 5 sátorral veheti igénybe.


SZÁLLÁS IGÉNYLÉSE:

A szállást megrendelni csak a Csongrád Megyei Természetbarát Szövetségnél lehet.
- E-mailben: toboz@csmtsz.hu
- Telefonon: +36-20/380-9952

Szállásigénylés esetén visszaigazoló e-mailt küldünk, melyet követően az igénylőnek
48 óra áll rendelkezésére a szállásdíj előleg befizetésére. A befizetés történhet
CSMTSZ bakszámlájára (Budapest Bank 10102842-44233400-01004009) történő átutalással, illetve készpénzzel pénztári órákon (szerda 18:00-19:00), a CSMTSZ hivatali helyiségében (6722. Szeged, Tábor u. 7/b.) Amennyiben az előleg 48 órán belül nem kerül befizetésre, úgy a CSMTSZ fenntartja a jogot, hogy elfogadjon egy másik ajánlatot. Átutalás esetén a befizetés igazolása megtörténhet az átutalási bizonylat elektronikus levélben történő megküldésével a CSMTSZ címére.

Az előleg összege a szállásdíj 50%-a, de legalább 15.000 Ft.

A szállásdíj fennmaradó részét a szállás igénybevételének első napja előtt legalább 15 nappal be kell fizetni. Ennek elmaradása automatikusan a szállásfoglalás 30 napon belüli lemondását jelenti!

SZÁLLÁS LEMONDÁSA:

A szállás lemondása a foglalásnál megadott elérhetőségeken lehetséges.
A befizetett szállásdíj, illetve előleg visszatérítésének lehetőségei:

 

Ha a lemondás a szállás igénybevételének első napját megelőzően A visszatérítés mértéke a befizetett összeg
legalább 30 naptári nappal történik 50 % - a
30 naptári napon belül történik 0 % - a
(=nincs visszatérítés)

 

 

 

 

 

 

 

EGYÉB INFORMÁCIÓK:
 

- Csak azok számára tudjuk a fenti szállásdíjakat biztosítani, akik a kiadott
házirendet betartják (rend, tisztaság, szelektív szemétgyűjtés, stb.).
Ellenkező esetben a gondnok észrevétele alapján naponta és fejenként
a károkozásnak megfelelő pótdíjat számlázunk!

- Kis csoportok (= legfeljebb 8 fő) esetén a ház bérleti díja CSMTSZ
tagoknak 15.000 egyéb bérlőknek 20.000 forint éjszakánként.
- Amennyiben egy csoport létszáma nem éri el a 15 főt, akkor az alábbi
speciális időpont kivételével a házban másik kis létszámú csoport is
elhelyezhető!

- Szilveszterkor (december 29 - január 2) a bérleti díjat a csoport
létszámától függetlenül a maximális 30 férőhely után kell megfizetni!


A TOBOZ valódi kulcsosház: a gondnok Nagybörzsönyben lakik. (Gálik Imre, 2634 Nagybörzsöny, Hegyalja utca 3. Telefonszámai: 30/546-4177, 27/376-240) A csoportok legtöbbször csak érkezéskor és induláskor találkoznak vele. A vendégek tehát önellátók; maguknak kell főzni, takarítani, és a ház körüli rendet betartani. Mindezeket a beutalóval kézbesített HÁZIREND és az ÜZEMELTETÉSI UTASÍTÁS tartalmazza. A házban villanyvilágítás, télen-nyáron hideg - meleg vizes mosakodási, zuhanyozási lehetőség van.
 
A házban 30 látogatót fogadhatunk. Egy 6 ágyas, két 4 ágyas, egy 2 ágyas, és egy összenyíló 6 + 8 ágyas szoba található a házban emeletes ágyakkal. Minden csoport tiszta, jó állapotban lévő ágyneműt kap. A szobák egy nagy ebédlőből nyílnak, ahol akár 30 fő is le tud ülni, étkezni, beszélgetni, játszani. Házunk így tanfolyamok, találkozók számára is alkalmas hely lehet. Ha harmincnál többen jönnek, legfeljebb tízen - saját sátorban - az udvaron is táborozhatnak. (Csak a kulcsosházban lakó csoport részére engedélyezzük!)

 

 

 

MEGKÖZELÍTÉSI LEHETŐSÉGEK:

 

Vonattal:
A 70-es számú vasútvonalon (Budapest, Nyugati pu – Vác – Szob) a szobi végállomásig kell utazni. Onnan, a vasútállomás elől induló, minden nap közlekedő, menetrend szerinti autóbusszal lehet eljutni Nagybörzsönybe. A nagybörzsönyi községházánál leszállva a sárga sáv jelzésű turistaúton gyalogosan érhető el a kulcsosház (4.8 km, 70 perc). A turistaút esős időben gyakran járhatatlan, de a vele párhuzamosan haladó kisvasút töltésén bármilyen időjárás esetén elérhető a kulcsosház.

Kisvasúton: 

A kulcsosház megközelíthető a Nagybörzsöny – Kisirtáspuszta – Nagyirtáspuszta – Márianosztra – Szob útvonalon haladó kisvasúttal is. Szob irányából előre láthatólag 2016. tavaszától indul újra a közlekedés. Addig csak Nagybörzsönytől Nagyirtáspusztáig járnak a szerelvények. A kisvasút májustól októberig közlekedik. Elő- és utószezonban csak szombaton és vasárnap, főszezonban (július-augusztus) pénteken is. Különjárat is rendelhető. Részletes menetrend olvasható a www.kisvasut.hu oldalain.
 

Gépjárművel:
Autóval, illetve különjáratú autóbusszal nem érhető el közvetlenül a kulcsosház. Azokat vagy Nagybörzsönyben, vagy Nagyirtáspusztán lehet leparkolni. Utóbbi helyen, a Szent-Orbán fogadó parkolójának igénybevétele esetén, parkolási díjat kell fizetni! Nagyirtáspusztáról a sárga kereszt jelzésű turistaúton érhető el a Toboz kulcsosház. A Kóspallagtól a Szent-Orbán fogadóhoz vezető aszfaltozott úton el lehet jutni egészen a kulcsosház "fölé", ahol tábla jelzi a házhoz levezető rövid (de meredek) gyalogút kezdetét. Itt megállva, kb. 5-10 perc alatt le lehet vinni a csomagokat a szálláshelyre. Az autót semmiképp se hagyják ott a lejárónál, hanem vigyék vissza Nagyirtáspusztára! Az autóútnak Szent-Orbán fogadó után következő kb. 300 méteres szakasza igen rossz minőségű, nincs felújítva.

TÚRÁK:
Kedvező helyzeténél fogva ideális kiindulópont a Börzsöny nyugati és déli területeire induló túrákhoz. Nyugodt szívvel engedhetünk a Magas-Börzsöny 
(Nagy-Hideg hegy, Csóványos) kihívásainak is. Kisebb túrák is tehetők a közeli településekre: Nagybörzsöny, Márianosztra, Kóspallag (Kisinóc). Könnyű sétával elérhető Nagyirtáspuszta (1.8 km), ahol a Szent Orbán fogadó egy jól kiépített üdülőközpont.
 

KÉPEK A HÁZRÓL: 

CsatolmányMéret
Alaprajz161.19 KB
Tájékoztató61.23 KB
Üzemeltetési utasítás134.97 KB
sfy39587f04