Zarándoklat Pusztaszer - Pálosszentkút 2017. június 24.

Gyalogos zarándoklat Pálosszentkútra (2017. június 24) Részletes túraismertető Készítette: Rácz Róbert

Idén hatodik alkalommal kerül megrendezésre a Pusztaszer Község Önkormányzata és a Pusztaszeri Lovas Közhasznú Egyesület által szervezett pálosszentkúti lovas zarándoklat.

A zarándoklat célja felhívni az egyházi vezetők és a társadalom figyelmét arra a szomorú tényre, hogy Pusztaszer Csongrád megye egyetlen önálló települése, ahol ezidáig nem épült templom. Kifejezni vágyunkat arra, hogy településünkön a közeljövőben templom építtessék, ahol a katolikus egyház hívei méltóbb helyen és egyre nagyobb számban tehessenek tanúbizonyságot hitükről, hogy a templom által még összetartóbb közösséggé alakuljon falunk lakossága. Ehhez a szép és nemes hagyományhoz csatlakoznak a Pusztaszeri Homoktaposók.

Ezért a lovas rendezvénnyel párhuzamosan idén is megrendezzük gyalogos zarándoklatunkat, amelyre minden érdeklődőt szeretettel várunk!

A túra időpontja és helyszíne: Gyülekező június 24-én 6 órától Pusztaszeren a Köztársaság térnél lévő parkban. A park a település központjában a Talléros Vendéglővel szemben található. A túra rövid ismertetését követően a zarándokok 6:30-kor indulnak Pálosszentkútra.

A túra útvonala: A zarándokok két különböző hosszúságú túra közül választhatnak. Mindkét túra útvonalának első szakasza Pálosszentkútig azonos, a hagyományos zarándoklat ott véget is ér. Az igazi kihívásokat kedvelő túrázóknak lehetőségük lesz a zarándoklat „extra” távjának teljesítésére; mely során Csengele érintésével a visszautat is gyalogosan tesszük meg. Hagyományos zarándoklat: Útvonala: Pusztaszer – Lehegő-düllő – Petőfiszállás – Pálosszentkút Hossza: 18 km Előre láthatóan 11 órakor, a lovas zarándokokkal közel azonos időben érkezünk meg Pálosszentkútra. Zarándoklat „Extra”: Útvonala: Pusztaszer – Lehegő-düllő – Petőfiszállás – Pálosszentkút – Csengele – Pusztaszer Hossza: 45 km Előre láthatóan 21 óra körül érkezünk vissza Pusztaszerre.

A zarándoklat útvonalának részletes térképe a következő hivatkozásra kattintva megtekinthető: http://turistautak.openstreetmap.hu/mentettutv-1495268410

Túravezető: Rácz Róbert A zarándoklat programja: 6:00-6:30 : Gyülekező a Köztársaság téren. 6:30 : A túra rövid ismertetését követően indulás Pálosszentkútra. 8:30-9:00 : Pihenő és reggeli (kemencében sült kenyérlángos) a Kiss Tanyánál. A helyszínen büfé is a rendelkezésünkre áll. 11:00 : Érkezés Pálosszentkútra. 12:00 : Ebéd (marhapörkölt sós burgonyával, savanyúság) 12:30: Szent mise a szentkúti templomban. 14:00 : Az „extra” táv résztvevőinek indulása. 17:30-18:00 : Pihenő Csengelén. 18:30 : Az árpád-kori templomrom megtekintése. 21:00 : Érkezés Pusztaszerre. Hajnalig tartó lovas bál a Pálya Sörözőnél. :)

Részvételi díj: A rendezvény minden résztvevő számára ingyenes. Jelentkezés a túrára: A túrán való részvételhez előzetes regisztráció szükséges, melyet június 14-ig megtehet a „Pusztaszeri Homoktaposók TE” facebook-oldalán, a phte@freemail.hu e-mail címen, illetve a túravezetőnél a 70/516-5529 telefonszámon. A regisztrációnak tartalmazni kell a jelentkező nevét, lakhelyét és elérhetőségét! Az előzetesen nem regisztrált résztvevőknek ebédet nem tudunk biztosítani.

Felszerelés: A várható meleg időjárásra, és a gyakran nyílt terepre való tekintettel vékony, jól szellőző túraruházat és fejfedő viselése, valamint napvédő szerek használata javasolt. Csapadékos időjárás esetén hozz magaddal esőkabátot is! A túra során több helyen is lesz lehetőségünk az ivóvíz készletek feltöltésére, ennek ellenére mindenki hozzon magával megfelelő mennyiségű (min 1,5 liter) folyadékot, továbbá némi ételt (szendvics, édesség, gyümölcs)! A zarándoklat útvonala túlnyomó részt alig járt, homokos földutakon halad; de a néhány kilométernyi aszfaltozott szakaszon, amelyet érinteni fogunk a láthatósági mellény használata kötelező! Az evőeszközökről mindenki maga gondoskodik.

Vasúti és autóbusz menetrendek: Autóbusz indul Szegedről (autóbusz-állomás) Pusztaszerre: 5:20 (6:10-kor érkezik Pusztaszerre) Vonatok indulnak Petőfiszállásról Szeged irányába: 14:48 (közvetlen járat Szegedre) Vonatok indulnak Petőfiszállásról Kiskunfélegyháza irányába: 16:11 (16:30-kor átszállási lehetőség Szeged felé) 17:11 (17:30-kor átszállási lehetőség Szeged felé) Sajnos az „extra” táv beérkezése után Pusztaszerről már nem indulnak buszjáratok. Azokat a túratársainkat, akik igénylik, és a túrára való jelentkezéskor előre jelzik, személyautóval átszállítjuk Kistelekre, ahonnan 21:30-kor indul autóbusz Szegedre. Hasznos tanács: Amennyiben gépkocsival jönnél Pusztaszerre, és „csak” Pálosszentkútig túráznál; akkor célszerű, ha reggel Kisteleken teszed le az autót, és onnan az 5:55-kor induló autóbusszal utazol át Pusztaszerre. Így a zarándoklat befejeztével egyszerűbben és gyorsabban juthatsz vissza a gépkocsidhoz. Ha baj lenne (de nem lesz).

Orvosi ügyeletek: Kistelek Kiskunfélegyháza Kossuth u. 17. (mentőállomás) Kossuth u. 10. 06 62/433-104 06 76/801-663

A rendezvénnyel kapcsolatban további információkat kaphat a „Pusztaszeri Homoktaposók TE” és a „Pusztaszer Község Önkormányzata” facebook oldalakról, valamint személyesen a túravezetőtől a 70/516-5529 telefonszámon. Minden résztvevőnek jó időt és kellemes kikapcsolódást kíván a túravezető és a Pusztaszeri Homoktaposók

sfy39587f04