MENDEI ÁRPÁD 1938-2017

2017. február 4-én kísértük utolsó földi útjára Makón Mendei Árpád túratársunkat, aki kiemelkedő egyénisége volt a Csongrád megyei természetjárásnak.

55 évvel ezelőtt, a pedagógusdiplomája megszerzését követően lett a természetjárás egyik apostola Makón. Amikor az egyetem után Makóra került, idősebb pedagógus kollégák – Buzás László és Marosvári Sándor – nyerték meg a szervezett természetjárás ügyének, 1961-től volt igazolt természetjáró.

 

Makó több iskolájához személyesen kötődött diákként, tanárként, igazgatóhelyettesként, igazgatóként. Bronz és ezüst fokozatú gyalogos, valamint kerékpáros túravezetői vizsgát is tett. Megalakította, és vezette iskolájában az Eötvös Lóránd Természetjáró Szakosztályt, melyet 2013-ig vezetett. A szakosztály később a Makói Természetbarát Sportegyesület részeként működött tovább, ahol elnökségi tag volt.

Több mint fél évszázadot átölelő munkássága több száz, talán ezer diákkal volt alkalma megszerettetni a gyalogos és a kerékpáros túrázást, a vándortáborozást. Többhetes túrákat is szervezett gyerekeknek, és táborozott velük, a felnőtteket pedig kerékpáros túrákra vitte. Mendei Árpád szeretett mindig új és új tájakat felfedezni, ráadásul szeretett szervezni, maradandó élményt nyújtani másoknak. Szeretett fotózni, megörökítette városa szépségeit, és a túrákon, kirándulásokon látott szép tájakat is.

Makón elismerés és tisztelet övezte. „Makó Város Díszpolgára” címet több évtizedes oktatói, nevelői munkájáért kapott, melynek során nemzedékeket nevelt a környezettudatos életre, a természet tiszteletére és szeretetére.

Nemcsak Makón tevékenykedett, hanem a Csongrád Megyei Természetbarát Szövetség (CSMTSZ) tagjaként is aktívan dolgozott. Részt vett a megyében szervezett rendezvényeken, azok lebonyolításában rendszeresen vállalt feladatot, mint a „Híd túl messze van”, a „Mínusz 30” teljesítménytúrák, a „Csongrád Megyei Természetbarát Találkozó” makói rendezvénye, Makó Városismereti Versenyek, kerékpártúrák Téry Ödön szülőfalujába, Óbébára. Véleményét őszintén mindig elmondta, tanácsaira mindig számíthattunk. A diákság közel állt hozzá, így sokat segített a CSMTSZ Ifjúsági Bizottságának is a Természetjáró Gyerekek és Diákok Megyei Találkozójának megrendezésében Makón, Makó városismereti séta és versenyek rendezésében, és számos alkalommal a „Mikulás túra” főszerepi feladatát is elvállalta. 

Munkásságát a Csongrád Megyei Természetbarát Szövetség „Csongrád Megye Természetjárásának Fejlesztéséért” kitüntetéssel, a Természetjáró Fiatalok Szövetsége életműdíjjal ismerte el, a Magyar Természetjáró Szövetség elnöksége pedig a Természetjárás Fejlesztéséért érdeméremnek előbb bronz, majd ezüst fokozatával is kitüntette. 2011-ben megkapta a Magyar Természetjáró Szövetségtől az 50 éves tagságért járó aranykoszorús jelvényt.

Emlékét, példaadó munkásságát örökre megőrizzük emlékezetünkben.

Csongrád Megyei Természetbarát Szövetség
elnöksége és tagsága nevében
Gyetvainé Terék Aranka

sfy39587f04